Nyheter och aktuellt från Jansjö

Nyheter och aktuellt från Jansjö

Till startsidan!

HEM till Jansjö!

Vårvinter i byn

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 12 Mar, 2019 15:52

Häromdagen fick småfåglarna besök vid fröautomaten av en smart, liten sötnos. Han plockade helt enkelt bort två fönster i det lilla huset, som kvällen innan blivit fyllt med frön. Han tyckte det gick bättre att äta dåsmiley. Hunden skällde som en galning och efter en stund gav ekorren upp och skuttade iväg. Han kommer säkert igen.

Vädret har varit strålande i 2 dagar nu. Lössnö ovanpå hård skare i botten.
Bystugan ligger lugn i sin dvala.
Utsikten en sån här dag är hänförande! Föret i slalombacken och längdspåren är toppenfint nu.
Det enda som man kan klaga på är de kolsvarta kvällarna. Gatlyset strejkar i halva byn sedan drygt 2 veckor. Det är pannlampa som gäller när man går ut. Det är felanmält och vi hoppas på ljus denna vecka!
Videungarna börjar vakna, så det är hopp om vår igen, men just nu är det fantastiskt med den vita snön och klarblåa himlen.

Vårvinterhälsningar från Jansjö! smiley  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post113

Det lackar mot jul!🌟🌟🌟🎄

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 19 Dec, 2018 11:47
Vintern smög sej på i slutet av november med flera vackra dagar.
Isen lade sej på sjön och bjöd på härlig kärnis där man kunde se ända ner på botten i någon vecka.

Snökanonen i Landsomberget går för fullt och iskristallerna bildar vädersolar i morgonsolen.
Sen kom snön! Tung blötsnö vräkte ner och så var vintern här. Träden dignar under snön och de vekare träden hänger ner mot marken.
Kylan knäppte till med drygt -30 några dagar och när kölden släppt blev det strömavbrott i söndags. Tur att den värsta kylan gett sej. Strömavbrottet blev inte så långvarigt, men gasolköket kom fram så man fick kaffe som vanligt. När strömmen kom åter orkade inte vattenpumpen suga igång utan behövde hjälp. Utan elström stannar det mesta. Vi har verkligen gjort oss beroende av elektriciteten, men med lite trixande löser det mesta sej.
Morgonsolen kämpar idag, 19/12, för att ta sej över horisonten och molntäcket öppnar tillfälligt en liten glipa.

EN GOD JUL ❤️ TILLÖNSKAS ER ALLA! 🎅🏻✨  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post112

Boktips

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 12 Oct, 2018 13:20
I somras kom en liten bok till Bystugan, skriven av Helena Ranneby.
Jag kunde inte låta bli att bläddra i den och köpte ett exemplar, eftersom den handlade om ett par av mina tremänningars strapatser längs pilgrimsleden Camino France´s, från Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien. Helena har ju dessutom Jansjö-rötter eftersom hennes mamma kommer från byn. Det gjorde mej också nyfiken.
I början av boken får man en beskrivning av författarinnans barndomsrelation till kusinerna, ”the sisters”. Man får en livfull beskrivning med ett barns ögon av den lilla kusinens (författarinnans) besök i morföräldrarnas hem i Jansjö. Man vill gärna höra mer om barndomsäventyr i byn när man läser....
Boken var en trevlig läsning där man får följa systrarnas vedermödor och äventyr i ord och bild längs pilgrimsleden. Läste boken med ett leende på läpparna.
Hoppas det kommer fler böcker från Helena!
/Anna-Lene

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post111

Planering för nästa år

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 11 Oct, 2018 23:15
En av höstens vackraste dagar idag? + 12 grader

Ikväll hade tillgängliga medlemmar av byföreningens styrelse planeringsmöte.
Kassören berättade att den gångna säsongen gett ett mycket bra resultat. Antalet besökare var fler och intäkterna var bättre än året innan, igen! Det ideella arbete som alla gjort i föreningen denna säsong gav ett fint resultat.
Ett STORT TACK till alla som jobbat från styrelsen!
Vi diskuterade reparationer, förbättringar och inköp inför kommande år.
En grovplanering för kommande år gjordes också. Läs här! Evenemang 2019

Vi konstaterade att Svartjärnsstugan sluppit bli ockuperad av tjuvar och /eller bärplockare i år. Det har varit fallet i flera år tidigare. I fjol höst gjorde dock polisen en razzia där och det har tydligen avskräckt. Problemet är att ingen vågar gå in där när stugan blir ockuperad som gratis bostad i flera veckor. Dessutom blir det massor med skräp och bråte kvar och oreda i stugan.
De nya tillsynsmännen för stugan Oskar och Mikael gjorde ett fint jobb när de städade upp efter förra höstens tjuvliga. Tack!
Stugan flyttades till nuvarande plats, (Josefinas vilarbacke) 1979 och enligt de som satte upp stugan ska följande gälla:
Stugan skall vara öppen för en och var, aldrig vara låst,
men besökarna bör anteckna sina namn i gästboken.

Läs mer om Svarttjärnsstugan här

Nu väntar en upprättning av Bystugans vedbod och reparation av dess dörr under hösten. Bystugan går i vintervila och kallställs. Nästa planerade aktivitet blir Valborgsmässoafton om inget oförutsett inträffar.
Ett och annat från byn kan säkert blänka till ändå, så titta in här emellanåt! smiley

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post110
Next »