Nyheter och aktuellt från Jansjö

Nyheter och aktuellt från Jansjö

Till startsidan!

HEM till Jansjö!

Lucia

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 13 Dec, 2017 15:21
Det planerade strömavbrottet igår uteblev pga något elektriskt krångel. Det är nu uppskjutet till någon gång i januari fick vi veta. Hoppas bara det inte är -30 grader då!
Grävningen fortsätter, men nu gräver man mest igen, så det börjar ju se mer normalt ut i byn. En hel del sten har men hittat och det är ett litet berg nu. Vi är ju stenrika i Jansjö som bekant.

Dagarna är korta nu och solen orkar knappt över horisonten. Den var idag uppe 4 tim och 26 min, men syntes inte hela tiden då moln kom ivägen.
Som tur är denna tid på året kommer lucia med ljus i sin krona!
Utan elektricitet skulle det vara ruskigt mörkt nu. På den tiden när man inte hade el fick man förlita sig på ljus, oljelampor, fotogenlampor och öppen eld för att få lite ljus. Det kan inte ha varit lätt. Nu lyser det överallt inne och ute i buskar och träd. Så fint i mörkret!
Bättre att tända ett litet ljus, än att förbanna mörkret!

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post86

Jordbävning?

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 07 Dec, 2017 22:59
Någon vintervila är det inte i byn nu.
Vinter har vi fått med besked. En snöstorm drog fram idag igen och den övergick ikväll till regn. Gården fick skottas 4 ggr idag.
Men den där vilan...? Vissa dagar kan man tro det är jordbävning på gång, men det är eon som vädersäkrar elledningarna i byn. Bredbandsledning läggs också ner samtidigt och vi får väl hoppas att den kopplas in någon gång.
Traktorer, bilar, lastbilar och grävskopor kör i skytteltrafik fram och tillbaka hela dagarna. Det grävs och dunkas ända in på husknutarna. Tjälen är tjock på vissa ställen.
Sen kommer helgen och lugnet återvänder som tur är. Som glesbygdsbo är man inte van vid sånt larm, trafik och buller. Allt snöar över och snöplogbilen kommer och vräker över mer snö. Måndagen kommer och grävarna får leta sig fram i snön till jobbet de lämnade före helgen. Det är ingen lätt uppgift de har!
På tisdag, dagen före lucia, får vi strömavbrott kl 9-14. Då kopplar man in strömmen på någon ny del. Tur att det inte ser ut att bli -20 grader då! Det blir till att tappa upp vatten och plocka fram gasolköket. Det här blev värre än jag trodde, för hela byn grävs upp nu.
Sen får man bäva för våren, när allt tinar upp, sjunker ihop och blir geggalera. Huvva!
När allt är färdigt blir det nog bra, men det är mycket arbete innan dess.

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post85

Bystugan går i vintervila

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 25 Nov, 2017 11:32
Idag samlades vi för Melodikryssfika igen och lyckades även idag lösa krysset. Solen sken och fikat var gott. Idag fungerade värmepumpen som den skulle efter filterrengöring, så det var varmt och gott i stugan.
Vi diskuterade kommande år och bestämde datum för Kamsdagen och en ny aktivitet på Nationaldagen smiley Läs mer...!
Nu går vi snart in julmånaden, så vi enades om att göra uppehåll med kryssandet. Ingen kommer ändå att ha tid när vi alla drabbas av "julorren".
Klä på dej varmt så att du inte fryser!
Vi ses!

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post84

Melodikryssfika lördag 25 november

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 24 Nov, 2017 22:10
OBS! Ny starttid 9.40

Vi kör melodikryssfika denna lördag också i Bystugan, men pga sportsändningar i radion börjar det redan 9.40!
Ta med fika och kom till en mysig lördagsförmiddag när vi löser krysset tillsammans! smiley
Välkomna!

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post83
Next »