Nyheter och aktuellt från Jansjö

Nyheter och aktuellt från Jansjö

Till startsidan!

HEM till Jansjö!

Januarivädret har lekt med oss!

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 27 Jan, 2018 16:06
Vädrets makter har verkligen utmanat oss den här månaden.
Först kom det en massa snö, som täckte över grävarnas arbetsplatser. De gav sig inte utan grävde tappert vidare.
Det blev kyla, som gav rimfrost i skägget.
Sen kom storm och en rejäl snösmocka!
Då ville man inte gå ut. Vägen drev igen och det var svårt att ta sig ut ur byn stundtals.När det lugnat sej var det jättedrivor kvar.
Till slut kom solen fram igår -4 och takdropp. Det finns hopp om en vår så småningom iallafall?  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post88

God fortsättning på 2018!!!

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 02 Jan, 2018 20:20
Hoppas Ni alla haft en God Jul och ett Gott slut på 2017!
Här i Jansjö vräker snön ner. Det hjälper inte hur man skottar, det är bara att börja om nästa gång man kommer ut. Idag är snön tung för temperaturen ligger runt 0 grader.

Länge sedan vi hade såna här snödrivor!
Träden är vackra och fulla med snö.
Ikväll är det dessutom super-supermåne. Senast månen var så här nära var 2008! Nästa gång blir 2026 , så passa på ikväll!
Önskar Er alla ett Gott 2018!!!

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post87

Lucia

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 13 Dec, 2017 15:21
Det planerade strömavbrottet igår uteblev pga något elektriskt krångel. Det är nu uppskjutet till någon gång i januari fick vi veta. Hoppas bara det inte är -30 grader då!
Grävningen fortsätter, men nu gräver man mest igen, så det börjar ju se mer normalt ut i byn. En hel del sten har men hittat och det är ett litet berg nu. Vi är ju stenrika i Jansjö som bekant.

Dagarna är korta nu och solen orkar knappt över horisonten. Den var idag uppe 4 tim och 26 min, men syntes inte hela tiden då moln kom ivägen.
Som tur är denna tid på året kommer lucia med ljus i sin krona!
Utan elektricitet skulle det vara ruskigt mörkt nu. På den tiden när man inte hade el fick man förlita sig på ljus, oljelampor, fotogenlampor och öppen eld för att få lite ljus. Det kan inte ha varit lätt. Nu lyser det överallt inne och ute i buskar och träd. Så fint i mörkret!
Bättre att tända ett litet ljus, än att förbanna mörkret!

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post86

Jordbävning?

Nyheter och aktuelltPosted by Editor 07 Dec, 2017 22:59
Någon vintervila är det inte i byn nu.
Vinter har vi fått med besked. En snöstorm drog fram idag igen och den övergick ikväll till regn. Gården fick skottas 4 ggr idag.
Men den där vilan...? Vissa dagar kan man tro det är jordbävning på gång, men det är eon som vädersäkrar elledningarna i byn. Bredbandsledning läggs också ner samtidigt och vi får väl hoppas att den kopplas in någon gång.
Traktorer, bilar, lastbilar och grävskopor kör i skytteltrafik fram och tillbaka hela dagarna. Det grävs och dunkas ända in på husknutarna. Tjälen är tjock på vissa ställen.
Sen kommer helgen och lugnet återvänder som tur är. Som glesbygdsbo är man inte van vid sånt larm, trafik och buller. Allt snöar över och snöplogbilen kommer och vräker över mer snö. Måndagen kommer och grävarna får leta sig fram i snön till jobbet de lämnade före helgen. Det är ingen lätt uppgift de har!
På tisdag, dagen före lucia, får vi strömavbrott kl 9-14. Då kopplar man in strömmen på någon ny del. Tur att det inte ser ut att bli -20 grader då! Det blir till att tappa upp vatten och plocka fram gasolköket. Det här blev värre än jag trodde, för hela byn grävs upp nu.
Sen får man bäva för våren, när allt tinar upp, sjunker ihop och blir geggalera. Huvva!
När allt är färdigt blir det nog bra, men det är mycket arbete innan dess.

  • Comments(0)//nyheter.jansjo.net/#post85
Next »